Že kot otroku so mi bili dateljni zelo všeč, saj so zelo sladki, mehki in priročni za grickanje. Ko se odločim za peko sladic, so dateljni vedno moja izbira pred belim sladkorjem. Poleg tega, da se lahko uporabljajo kot alternativa za sladkor ali med, vsebujejo kar nekaj vitaminov in mineralov. Pri nas sicer ne rastejo, a so dostopni skoraj v vsaki trgovini s hrano. Najdemo jih tudi v trgovinah s prehranskimi dopolnili, saj so prava zaloga vitaminov.
Prav zaradi tega so bolj iskani pozimi, saj vsebujejo vitamine b, ki poskrbijo za našo energijo in dobro počutje. Sicer so dateljni bolj popularni v Vzhodni kulinariki, saj se uporabljajo pri pripravi skoraj vseh jedi. Ne samo sladice, z njimi ustvarjajo tudi glavne jedi in prigrizke.
Odločila sem se, da pripravim sladico, kjer bodo dateljni nadomestili sladkor. Kupila sem paket, jim odstranila peško ter jih namočila v vodi. Medtem, ko so se namakali sem pripravila ostale sestavine ter lih postavila v posodo. V električnem mešalniku sem zmiksala dateljne, da so se spremenili v gosto pasto. Vmešala sem še suhe sestavine, dodala ščepec soli in vse postavila v pečico.
Po nekaj minutah je bilo pecivo končano in komaj sem čala, da zarežem vanj. Okus, ki so ga dateljni dodali so tako obogatili pecivo, da težko z besedami razložim. Ne samo, da dateljni naredijo vse jedi okusnejše, dajo jim tudi energijsko vrednost. Poklicala sem prijateljici in jo povabila na okušanje še toplega peciva in skodelico čaja.
Kot že omenjeno jih lahko uživamo samostojno. Vzamemo jih s sabo na pot ali v službo in namesto, da posežemo pa sladkarijah ali hitri hrani, lahko pojemo nekaj koščkov tega odličnega suhega sadja. Tudi sama jih vzamem s sabo, ko grem na daljše sprehode v naravo, ali po treningu, saj mi dateljni takoj dajo energijo, ki jo potrebujem do cilja.